Spodobały nam się ozdoby z pomarańczy i mandarynek. Powstały więc kolejne. Tym razem nie są to jednak kwiatki, ani plasterki, ale wycinanki ze skórek. Choinki i gwiazdki, które można wykorzystać do dekoracji choinki, wianka, a nawet prezentu.
Wiem, że cytrusy i Święta Bożego Narodzenia to specyficzne połączenie, wynikające z takiej, a nie innej pokręconej historii naszego pięknego kraju. Mimo to podpisuję się pod tym połączeniem obiema rękoma.
Materiały potrzebne do wykonania ozdób choinkowych z pomarańczy i mandarynek
Ponieważ kwiaty z pomarańczy i mandarynek bardzo fajnie się nam ususzyły, postanowiliśmy wykorzystać ten pachnący materiał ponownie, lecz w bardziej świątecznym wydaniu. W ręce wpadły nam foremki do ciastek, które posłużyły do wycinania ze skórek choinek i gwiazdek.
Potrzebny jest również sam surowiec, czyli cytrusy. Pomarańcze pięknie pachną, mandarynki są wdzięczniejszym surowcem dla dzieci, które nie mają tyle siły co dorośli, a cytrynowe gwiazdy mają właściwą barwę.
Na koniec ozdoby można powiesić. Od Was tylko zależy na czym: sznurek, wstążka, haczyk, oraz dekoracyjne dodatki, jak koraliki.
Z wcześniejszego wpisu na temat wykonywania kwiatów z pomarańczy i mandarynek dowiecie się, jak uzyskać takie skórki z cytrusów do wycinania.
Na początek szukaliśmy foremek, które pozwolą na wycięcie jak największych motywów. Foremki układaliśmy centralnie, tak, by naturalny otwór w skórce znalazł się na środku wyciętej gwiazdki lub choinki.
Układ można jednak zmienić, przecinając owoce nieco inaczej.
Jak widać takie zajęcia plastyczne dla dzieci są bardzo emocjonujące. Wciśnięcie foremki w skórkę nie jest wcale takie proste dla dziecka. Paluszki bolą na twardym metalu, więc Daniel pomagał sobie drewnianym klockiem, o który się opierał. A ponieważ i to nie starczało, pomógł sobie jeszcze młotkiem 😉
Jak widać na załączonych zdjęciach, wycinanie w ten sposób nie gwarantuje rezultatu. Obracamy więc skórkę wraz z foremką i kończymy zadanie naciskając skórkę na brzegu foremki palcami. Na tym etapie dziecko już swobodnie da sobie z tym radę, trzeba tylko raz pokazać, w którym miejscu trzeba naciskać.
Mandarynkowe choineczki także są sympatyczne. A do wykorzystania jest zarówno wycięta choinka, jak i połówka mandarynki z wyciętym otworem w kształcie choinki. Trzeba przyznać, że przypomina dekoracyjną bombkę choinkową.
Z synem wycięliśmy choinki w różnych rozmiarach. Te mniejsze wykonaliśmy także bez otworów. Będą zdobiły małe choineczki z włóczki, prezenty, a może i wianki.
Suszenie ozdób z pomarańczy i mandarynek odbyło się na bambusowej macie. Podobnie jak wcześniej kwiaty z cytrusów, także i tym razem wycięte kształty zabezpieczyliśmy przed zwijaniem w czasie suszenia drugą matą bambusową, położoną na wycinankach.
Dekoracje świąteczne to także błyskotki, dlatego nasze ozdoby choinkowe zostały obdarowane koralikami córeczki.