Lato w pełni. Dziś za naszym oknem termometr wskazywał ponad 36 stopni w cieniu. Jak nigdy, dziś przydały się lody. Lody dla ochłody. Bardzo proste w przygotowaniu, słodkie, choć bez dodatkowego cukru, czy słodzików, i co najważniejsze, całkiem smaczne.
Dzieci uwielbiają lody. Zresztą nie tylko one. A przy takiej pogodzie są na prawdę wskazane. Tym bardziej, jeśli mogą stanowić jedną z dziennych porcji warzyw i owoców.
Nasz dzisiejszy pomysł na lody ma dodatkową zaletę. Potrzebne będą tylko dwa składniki i na prawdę niewiele czasu na ich przygotowanie (nie licząc mrożenia).
- Składniki na 3 porcje:
- 6 dojrzałych bananów,
- 3 łyżki masła orzechowego.
Na początek potrzebne będą nam dojrzałe banany. Ale takie na prawdę dojrzałe. Już ciemniejące, bo takie dopiero są na prawdę słodkie. Obieramy i kroimy w plasterki, po czym wkładamy do zamrażalnika. Zależnie od wydajności sprzętu owoce będą zamrożone po jakiś 2 do 3 godzin.
Kolejnym etapem jest blendowanie. Wkładamy plastry banana do dzbanka blendera, dodajemy masło orzechowe i miksujemy do kremowej konsystencji. W górnej części banany mogą się przyklejać do ścianek naczynia, więc w trakcie miksowania warto masę przemieszać łyżką. Kilka plasterków warto zostawić do dekoracji.
Ja lubię lody mocno zmrożone, więc masę dodatkowo mrożę, ale dzieciom deser można dać od razu.
Pozostała dekoracja według uznania. Mrożone plasterki bananów, może kilka orzeszków… Smacznego 😉
Bystre Dziecko narobiło smaka na lody,domowe, bananowe.Jadę po blender.