Pisanki tworzymy z dziećmi co roku. W tym roku zaczynamy jednak szukać sposobu, na utrwalenie niektórych prac. Bardzo przydatne okazują się tu wydmuszki wykonane z jajek. Choć znaleźć można solidniejsze materiały, jak jaja styropianowe, czy drewniane, kurze jajka zazwyczaj mamy w naszej lodówce.
Do przygotowania wydmuszek potrzebujemy przynajmniej dwóch rzeczy: jajka, oraz ostrego narzędzia z ostrym szpicem do zrobienia dziurki w skorupce jajka. Jako narzędzie może posłużyć ostry nóż, nóż modelarski, z którego ja najczęściej korzystam, bądź igła.
Jak zrobić wydmuszkę z dwoma dziurkami
Standardowe wydmuszki mają dwa otwory w skorupce jajka, jeden do wdmuchiwania powietrza, drugi dla wypływającego żółtka i białka.
1. W jajku wykonujemy dwie dziurki uderzając igłą lub nożem raz przy razie. Uderzenia muszą być na tyle delikatne, by nie stłuc skorupki, ale na tyle silne, by ją przedziurawić. Mogę tylko powiedzieć, że praktyka czyni mistrza.
Pierwsza dziurka może być niewielka, wystarczy 1 mm średnicy, druga musi być nieco większa, przynajmniej 2 do 3 mm. 3 mm powinny pozwolić na włożenie do wydmuszki patyczka do szaszłyków.
2. Cienkim narzędziem trzeba roztrzepać jajko wewnątrz skorupki. Jeśli macie odpowiedni drucik, bądź odpowiednio długą igłę, większy otwór w skorupce nie musi być bardzo duży. My korzystamy z patyczka do szaszłyków, więc większy otwór w skorupce ma przynajmniej 3 mm.
Po co roztrzepujemy jajko? Będzie je łatwiej wydmuchać z jajka.
3. Wydmuchujemy jajko ze skorupki.
4. Przepłukujemy jajko wewnątrz pod strumieniem bieżącej wody, bądź za pomocą strzykawki z igłą.
5. Myjemy wydmuszkę z zewnątrz detergentem.
Jak zrobić wydmuszkę z jedną dziurką
Mi osobiście spodobały się wydmuszki z jedną dziurką, chociaż trudno nazwać je już wydmuszkami. Do ich wykonania potrzebne nam będzie jeszcze jedno narzędzie, np. strzykawka.
1. Zaczynamy podobnie jak w poprzednim przypadku, od zrobienia dziurki. Tym razem jest jedna, więc większa, przynajmniej 3 mm.
2. Roztrzepujemy jajko wewnątrz skorupki, aby ułatwić jego usunięcie.
3. Zasysamy jajko z wnętrza skorupki przy pomocy pompki lub strzykawki. Końcówka strzykawki nie musi wchodzić do wnętrza skorupki. Ja wyciągam jako przykładając strzykawkę do skorupki z zewnątrz, starając się by jak najbardziej do siebie przylegały.
Świetnie, jeśli macie możliwość skorzystania z igły o dużej średnicy. Znacznie ułatwi to przygotowywanie wydmuszki.
4. Przepłukujemy wydmuszkę wodą korzystając ze strzykawki.
5. Myjemy wydmuszkę z zewnątrz detergentem.