Granita arbuzowa na upalne lato

Z okazji upałów sprawdzamy kolejne orzeźwiające pomysły na desery. Dziś powiało smakami sycylijskimi 😉 A dokładnie granitą. Kawowa odpada, lecz dla dzieci granita arbuzowa nadaje się wyśmienicie.

Czym jest granita? To słodki deser przypominający nieco sorbet. Dla mnie bliższym porównaniem jest jednak kruszony lód.

Przepis na lody arbuzowe tj. granita arbuzowa - przepisy dla dzieci
Granita arbuzowa

Do przygotowania granity potrzebny nam będzie jedynie arbuz i blender. Większych łasuchów może skusić jeszcze odrobina słodyczy w postaci cukru lub miodu, ewentualnie słodzika, oraz nieco soku z cytryny.

Wybierając owoc do deseru szukamy takiego dojrzałego, jak najbardziej słodkiego. Najlepszym wyborem będzie arbuz bezpestkowy, bo wydłubywanie pestek niestety zajmuje najwięcej czasu. Pół dużego arbuza (takiego około 5,5 kg) wystarczy na jakieś 6 porcji granity.

Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i mrozimy przynajmniej przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Tak na prawdę w zamrażalniku możemy przechowywać mały zapas pokrojonego arbuza na wszelki wypadek.

Przepis na lody arbuzowe tj. granita arbuzowa - przepisy dla dzieci
Granita arbuzowa

Wystarczy jakieś 30 sek. blendowania, by uzyskać gotowy deser. Od razu przekładamy do szklaneczki lub miseczki, przyozdabiamy listkiem mięty i świeżym kawałkiem arbuza, i podajemy.

Smacznego 😉

Delikatna uwaga. Arbuz to bardzo delikatny smak. Słodki i mało aromatyczny, ale bardzo orzeźwiający. Po zmrożeniu jednak wszystko dodatkowo traci na smaku, dlatego tradycyjne lody są zazwyczaj tak mocno dosładzane. Z tego właśnie powodu od granity arbuzowej nie wymagajmy tak intensywnego (?) smaku jak w przypadku schłodzonego arbuza.

One Thought to “Granita arbuzowa na upalne lato”

  1. Babcia

    Arbuz mój ukochany,nigdy nie dotrwał do mrożenia.

Leave a Comment